NIEUW  |  Klik hier en ontdek de ATMOS app

Capaciteitstarief in Vlaanderen als antwoord op verbruikspieken

De energietransitie, dat betekent meer rijden, verwarmen en leven op elektriciteit. De vraag naar elektrische energie neemt daardoor hand over hand toe. Door bewuster om te gaan met energie en ons verbruik te spreiden, zorgen we er samen voor dat ons elektriciteitsnet niet wordt overbelast. Om iedereen aan te moedigen om het net efficiënt te gebruiken, introduceerde de overheid het capaciteitstarief. Maar wat betekent dat voor jou?


Vanaf dit jaar hangt het nettarief op jouw elektriciteitsfactuur niet alleen af van de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, ook van hoeveel elektriciteit je tegelijk verbruikt. Neem dit voorbeeld: ’s avonds na het werk plug je jouw elektrische wagen in, zet je de wasmachine op en sla je aan het koken. Het resultaat? Een piek in jouw persoonlijk elektriciteitsgebruik. Stel je nu voor dat iedereen in jouw stad of gemeente net hetzelfde doet, en je snapt het nut van een capaciteitstarief: het moedigt consumenten aan om energie te besparen tijdens piekmomenten en het helpt bij het voorkomen van stroomonderbrekingen.

Een toeslag als werkinstrument


Een capaciteitstarief is dus een toeslag die Belgische eindgebruikers betalen op hun energierekening voor het beschikbaar houden van voldoende capaciteit om te voldoen aan de piekvraag. Het capaciteitstarief is geen bijkomend tarief, maar enkel een andere manier van aanrekenen. Het capaciteitstarief moedigt iedereen aan om het net efficiënt te gebruiken: wie hoge pieken veroorzaakt, betaalt meer dan wie zijn verbruik spreidt. Vooral voor wie grote stroomverbruikers heeft, zoals een elektrische wagen of warmtepomp, wordt het belangrijk om het gebruik ervan te spreiden en de installatie slim aan te sturen. Het capaciteitstarief in Vlaanderen is overigens geen unicum: ook in Nederland, Noorwegen, Spanje en Italië bestaat een gelijkaardige regeling. Energie-experts verwachten dat nog meer landen zullen overstappen naar een capaciteitstarief.

 

Stroompieken automatisch vermijden

Een energiemanagement- en domotica systeem van TELETASK kan onder andere jouw stroomverbruik spreiden over de tijd en zo pieken vermijden.

Digital meter verbonden met TELETASK P1 Interface 

 

Vraag jouw TELETASK installateur naar de mogelijkheden. Ook kan ook terecht bij de Belgische verdeler van TELETASK via e-mail aan info@stagobel.be of tel 09/381.85.00.

Zie ook:

Efficiënter energiebeheer dankzij de integratie met slimme meters

Fluvius SEW Premie: ontvang tot 400 Euro korting o uw installatie

TDS12340BE: P1 Digital Meter Interface

TDS10300: PALAS Central Unit G3

TDS10309: DOMUS Central Unit G3